Versionhallinta on tutkimuksen välttämätön työkalu – Gitlab tukee tutkijan työtä Helsingin yliopistossa

Versionhallinta on yksi tekstimuotoisten tiedostojen hallinnan tärkeimmistä työkaluista. Sen merkitys on korostunut varsinkin nykyisen ketterän ohjelmistokehityksen aikana. Yksi koodaajakollegani totesi asiasta taannoin, ettei koodia ole olemassa, ellei sitä ole tallennettu versionhallintajärjestelmään. Tässä blogikirjoituksessa taustoitetaan versionhallinnan roolia tutkimuksessa ja kerrotaan Helsingin yliopistossa käytössä olevasta Gitlab-versionhallintaohjelmistosta ja sen käytöstä.

Versionhallinnan tarkoitus on pitää kirjaa tiedostoista tai muihin tietovarastoihin tehdyistä muutoksista ja niiden versioista. Tiedostoihin tehdyt muutokset tallennetaan versionhallintajärjestelmään ja tiedostojen eri versiot ovat sieltä saatavissa. Versionhallinta osaa myös kertoa tiedostoihin tehtyjen muutosten historian ja muokkaajan, minkä lisäksi version luonnin yhteydessä kirjoitettu vapaamuotoinen kuvaus kertoo tarkempaa tietoa tiedostosta. Versionhallinnan avulla voidaan aina palata aikaisempaan versioon tiedostosta, jolloin ei-toivottuun suuntaan ajautunut kehitys saadaan peruttua.

Hyvä esimerkki versionhallinnan käytöstä on tutkimusryhmän julkaisu, jonka tiedostoja hallitaan versionhallinnan avulla.

Työvälineenä versionhallinta on oivallinen apu projekteihin, joissa käsitellään useita tiedostoja ja niiden sisältöä muokataan toistuvasti. Käyttäjä tai ryhmä käyttäjiä saa versionhallinnan kautta omille työasemilleen helposti ajan tasalla olevat tiedostot, ja niistä tallentuu automaattisesti varmuuskopiot palvelimelle. Hyvä esimerkki versionhallinnan käytöstä on tutkimusryhmän julkaisu, jonka tiedostoja hallitaan versionhallinnan avulla. Tällöin kaikki julkaisun kirjoittajat pystyvät muokkaamaan julkaisun tiedostoja hallitusti ja jokainen muutos tallentuu versionhallinnan historiaan.

Versionhallinnan käyttö voi pelastaa myös monilta takaiskuilta. Kuvitellaan vaikkapa tilanne, jossa tietokoneesi hajoaa tai tuhoat vahingossa tiedostoja koneeltasi väärästä hakemistosta kiireen keskellä. Jos konetta ei voi korjata tai viimeisin varmuuskopio on ajalta miekka ja kypärä, niin siinä voi helposti tulla suru puseroon, kun tärkeä työ haihtuu bittiavaruuteen. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, jos olet ottanut versionhallinnan käyttöön, sillä viimeisin tiedostoversio on helposti haettavissa.

Versionhallinta Helsingin yliopistossa

Helsingin yliopistossa on käytössä Gitlab-versionhallintaohjelmisto. Gitlab on web-pohjainen Git-versionhallinta, johon on integroituna monia hyödyllisiä työkaluja aina ketterästä kehityksestä tehtävienhallintaan. Git ja Gitlab ovat erittäin laajamittaisessa käytössä, ja se on sen vuoksi hyvin dokumentoitu ja käyttöönotto on helppoa. Hyvä dokumentti perusasioista löytyy GitLabin sivustolta.

gitlab
GitLab-versionhallintaohjelma

Kynnys versionhallinnan käyttöön ei ole kovinkaan korkea. Ohjeet version.helsinki.fi käyttöön löytyvät Helsingin yliopiston wikisivulta. GitLabin sisäinen ohjeistus auttaa perusasioissa, kun olet kirjautunut sisään järjestelmään. Kirjautuminen versionhallintaan onnistuu parhaiten yliopiston tunnuksella.

Gitlabin käytön hyödyt tulevat esiin varsinkin projekteissa, joissa on ihmisiä eri organisaatioista. Yhteistyötä Helsingin yliopiston ulkopuolella työskentelevien kanssa voi tehdä helpoiten HAKA-federaation jäsenten kanssa. Hakalaiset pystyvät kirjautumaan palveluun HAKA-käyttäjätunnistusjärjestelmän kautta. Jos yhteistyökumppani taas on HAKA-yhteisön ulkopuolelta, niin heille on mahdollista luoda tunnuksia Helpdeskin kautta. Omiin projekteihin ja ryhmiin voi lisätä henkilöitä, jotka ovat kirjautuneet version.helsinki.fi -palveluun.

Versionhallinta on nykypäivänä työkalu, jota kannattaa opetella käyttämään jokapäiväisessä työssä. Järjestelmän edut huomaa nopeasti käytön rutinoiduttua, ja turha venkoilu dokumenttien ja koodien kanssa helpottuu.

Ja ei kuin kokeilemaan osoitteessa: https://version.helsinki.fi.


Sami Maisala työskentelee tietotekniikka-asiantuntijana Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskuksessa.

2 vastausta artikkeliin “Versionhallinta on tutkimuksen välttämätön työkalu – Gitlab tukee tutkijan työtä Helsingin yliopistossa”

  1. Hei,

    Versionhallinta on tarkoitettu ensisijaisesti tekstimuotoisen datan tallennukseen, jota editoidaan ja muokataan toistuvasti. Normaalissa käytössä tilan tarve voi vaihdella muutamista kilotavuista aina satoihin megatavuihin. Jos tallennustilaa tarvitaan gigatavuja, niin kannattaa ottaa yhteyttä helpdeskiin, jolloin asiantuntijat pohtivat tapauskohtaisesti parhaan mahdollisen ratkaisun tilan tarpeelle.

Kommentit on suljettu.