Minkä version artikkelista voin tallentaa julkaisuarkistoon?

Noin 80 % kustantajista sallii jonkin artikkeliversion tallentamisen julkaisuarkistoon, ja useimmiten se on hyväksytty käsikirjoitusversio eli post-print. Tästä syystä on erittäin tärkeää ottaa talteen viimeinen, vertaisarvioinnin perusteella korjattu käsikirjoitus. Think Open -blogin rinnakkaistallennusta käsittelevän juttusarjan toisen osan aiheena ovat artikkelin eri versiot.

(This article is also available in English.)

Tutkimusartikkelin julkaisuprosessin eri vaiheissa artikkelista syntyy useita eri versioita, joiden käyttökelpoisuus avoimessa julkaisuarkistossa, kuten Helsingin yliopiston Heldassa, vaihtelee suuresti.

Artikkelin versio vaihtuu ensimmäisestä lehteen tarjotusta käsikirjoituksesta (pre-print) vertaisarvioinnin muutosten myötä viimeiseksi käsikirjoitusversioksi (post-print). Tämä vertaisarvioitu käsikirjoitus on usein se versio, joka soveltuu rinnakkaistallennettavaksi julkaisuarkistoon.

Post-printin jälkeen seuraavaksi on vuorossa taitettu oikovedos ja lopuksi viimeistelty kustantajan pdf-versio. Normaalisti näitä versioita ei voi tallentaa julkaisuarkistoon, ellei ole kyse OA-lehdestä tai hybridiartikkelista. Rajoitukset eri versioiden soveltuvuudesta julkaisuarkistokäyttöön ovat lähtöisin kustantajilta, ja ne on dokumentoitu SHERPA/RoMEO-palveluun. Samaan paikkaan on koottu myös tiedot kustantajien vaatimista embargoajoista (julkaisuviive).

Artikkelin kulku toimitusprosessin eri vaiheissa. / Kuvan lähde: University of Sheffield Library

Noin 80 % kustantajista sallii jonkin artikkeliversion tallentamisen julkaisuarkistoon, ja useimmiten se on hyväksytty käsikirjoitusversio eli post-print. Tästä syystä on erittäin tärkeää ottaa talteen viimeinen, vertaisarvioinnin perusteella korjattu käsikirjoitus. Hyväksytty käsikirjoitus on yleensä Word- tai pdf-muotoinen tiedosto, joka vastaa sisällöltään julkaistua kustantajan versiota, mutta siinä ei ole lehden lopullista taittotyötä ja sivunumerointia. Käsikirjoituksen ulkonäkö vaihtelee jonkin verran julkaisujärjestelmästä johtuen, ja siinä saattaa näkyä kustantajan järjestelmän tuottamia logoja.

On erittäin tärkeää ottaa talteen viimeinen, vertaisarvioinnin perusteella korjattu käsikirjoitus.

Entä jos viimeistä käsikirjoitusversiota ei löydy mistään?

Tilanne ei ole toivoton. Käsikirjoituksen voi vielä saada käsiinsä kustantajan julkaisujärjestelmästä.

Jotta käsikirjoituksen voi tarjota lehteen, tutkijan täytyy rekisteröityä kustantajan julkaisujärjestelmään (mm. ScholarOne, Editorial Manager, eJournalPress, Evise). Kirjautumalla kustantajan järjestelmään tutkija voi ladata itselleen viimeisen käsikirjoitusversion vielä artikkelin julkaisemisen jälkeen. Tämä oljenkorsi voi auttaa löytämään julkaisuarkistoon soveltuvan artikkeliversion.

Artikkelin eri versioista käytetään vaihtelevia nimityksiä. Oheinen taulukko kokoaa yhteen nämä termit.

Pre-print Post-print Kustantajan pdf
Määritelmä Käsikirjoitus ennen vertaisarviointia. Vertaisarvioitu käsikirjoitus, ei kustantajan taittoa ja sivunumerointia. Lehdessä julkaistu artikkelin lopullinen versio.
Muita nimityksiä submitted version, author-submitted article, pre-refereeing, author’s draft final draft, accepted article, Author’s Accepted Manuscript (AAM), author’s post-print, kirjoittajan hyväksytty käsikirjoitus publisher’s pdf, final published article, publisher’s version, Version of Record (VoR)
Tallennus TUHAT-tutkimustieto-järjestelmään? Yleensä ei tallenneta. Toissijaisesti tallennettava versio, jos kustantaja ei salli kustantajan pdf:n tallennusta. Yleisin vaihtoehto. Tallennetaan ensisijaisesti, mikäli kustantaja sallii.

Juttusarjassa ilmestyneet artikkelit: