Tuumasta toimeen! – vinkkejä videoiden videoiden tuottamiseen opetuksessa

Kirjoittajat

  • Kaisa Önlen Mediakasvatuskeskus Metka ry, Centralen for mediefostran Metka rf
  • Janne Väätäjä Lapin yliopisto
  • Pinja Sipari Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry, ruotsiksi Biologi- och geografilärarnas förbund BGLF rf
  • Mervi Maatela Mediakasvatuskeskus Metka ry, Centralen for mediefostran Metka rf
  • Maija Puska Mediakasvatuskeskus Metka ry, Centralen for mediefostran Metka rf
  • Johannes Repo Mediakasvatuskeskus Metka ry, Centralen for mediefostran Metka rf
  • Marika Nousiainen Mediakasvatuskeskus Metka ry, Centralen for mediefostran Metka rf

Avainsanat:

videot opetuksessa, oppaat

Abstrakti

Videoiden tuottaminen voi rikastaa opetusta monin eri tavoin. Se voi tarkoittaa sitä, että opettaja itse tuottaa videoita elävöittääkseen esimerkiksi hyödyntämäänsä verkko-oppimisympäristöä. Se voi puolestaan olla myös opetusmenetelmä, jossa oppijat toimivat omien videoidensa tuottajina. Tuumasta toimeen! -materiaalin avulla pääset vaiheittain opettelemaan miten videoita voi tehdä omaan oppiaineeseen liittyen. Materiaalin tavoitteena on antaa opettajalle valmiudet oman pedagogisesti mielekkään videon tuottamiseen osana opetusta.

Materiaali jakaantuu viiteen osaan, jotka ovat oppimisen kannalta mielekkäintä käsitellä kronologisesti. Viiden osan aikana käyt läpi videoiden pedagogisen tarkoituksen, tietyn teeman valitsemisen, käsikirjoittamisen, valmiiden videogenrejen hyödyntämisen oppilaiden omassa videotuotannossa ja teknisen ohjeistuksen matalankynnyksen videotuotantoon.

Materiaali on tuotettu osana Opetushallituksen rahoittamaa opettajien täydennyskoulutusta. Täydennyskoulutuksen toteuttivat Mediametka ry, Biologian ja maantieteen opettajien liitto (BMOL ry) ja Lapin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta. Täydennyskoulutus oli suunnattu perusasteen yläkoulun, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opettajille. Materiaalia voivat soveltaa laajasti eri-ikäisten lasten ja nuorten opettajat sekä ohjaajat.

Materiaali on julkaistu Avointen oppimateriaalien kirjastossa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2023-03-08

Numero

Osasto

Palvelut, oppaat, työkalut ja verkostot