Tietosuojaseloste: Editori – avoimien lehtien julkaisuväline

4.9.2018

Rekisterinpitäjä
Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston kirjasto
PL 53 (Fabianinkatu 30)
00014 Helsingin yliopisto

Yhteyshenkilöt:
Markku Roinila ja Kimmo Koskinen, p. 02941 911 (vaihde)

Editori – avoimien lehtien julkaisuväline on Helsingin yliopiston kirjaston ylläpitämä palvelu avointen lehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen sekä tiedejulkaisemisen käytäntöjen oppimiseen yliopistossa. Palvelu toimii Open Journal Systems (OJS) -järjestelmän varassa. Palvelu sijaitsee teknisesti Helsingin yliopiston palvelimella.

OJS-järjestelmään kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella. Kirjautumisen yhteydessä järjestelmään tallentuu käyttäjän tunnus, nimi ja sähköpostiosoite. Muiden henkilötietojen tallennus on käyttäjän valittavissa, esimerkiksi tieteenalaa ja omaa yksikköä koskevat tiedot. Kirjautumistietojen perusteella määräytyy käyttäjän rooli OJS-järjestelmässä. Se voi olla esimerkiksi lukija, kirjoittaja, arvioija, toimittaja, päätoimittaja tai palvelun pääkäyttäjä. Järjestelmän avulla tuotettu lehti voi tarpeen mukaan määritellä myös muita rooleja käyttäjille. Käyttäjän rooli sovitaan lehden toimituksen kanssa. Lukijaksi rekisteröityminen on avointa kaikille palveluun kirjautuville käyttäjille.

Tietoja käyttäjistä säilytetään, jotta lehden toimitusprosessi ja julkaisemiseen liittyvät päätökset voidaan dokumentoida. Jos lehden tuottaminen lopetetaan, myös siihen liittyvät henkilötiedot poistetaan järjestelmästä. Käyttäjät voivat tarkistaa kirjautumalla oman profiilinsa tiedot, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. OJS-järjestelmän lehtien käyttäjätiedot ovat sen lehden käytettävissä, johon käyttäjä on kirjautunut. Lisäksi julkaisun hallinnoija ja palvelun pääkäyttäjä voivat hakea tietoja kaikista järjestelmään rekisteröityneistä käyttäjistä.

Käyttäjällä on oikeus tarkastaa itseään koskevat henkilötiedot ja oikeus tietojen oikaisemiseen.

Palvelun osoite verkossa on https://journals.helsinki.fi/