Kemiaa keittiössä – pH-indikaattorit, protolyysireaktio ja neutraloitumisreaktio

  • Marjut Oksanen The Unit of Chemistry Teacher Education, Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Helsinki, Finland
  • Arttu Paavola The Unit of Chemistry Teacher Education, Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Helsinki, Finland https://orcid.org/0000-0001-8119-2347
  • Karoliina Salmenperä University of Turku, Suomi

Abstract

Kevään koronavirusepidemia sai kemian opetuksen uuden haasteen eteen: miten huolehtia kokeellisen työskentelyn opettamisesta etäopiskelun aikana. Vastasimme tähän haasteeseen kehittämällä opetuskokonaisuuden, jonka oppilas voi tehdä turvallisesti kotikeittiössä. Opetuskokonaisuuden aiheena on pH-indikaattorit, protolyysireaktio ja neutraloitumisreaktio. Opiskelijat tutustuvat teoriaan itsenäisesti. Tämän jälkeen he valmistavat punakaali-indikaattorin, jonka avulla tutkivat kotoa löytyvien kemikaalien pH:ta. Lopulta he tekevät pienimuotoisen neutralointititrauksen, joka havainnollistaa heille neutraloitumisreaktiota. Tehtävänä on myös mallintaa neutraloitumisreaktio MarvinSketch-ohjelmistolla.

Published
2020-05-14
How to Cite
Oksanen, M., Paavola, A., & Salmenperä, K. (2020). Kemiaa keittiössä – pH-indikaattorit, protolyysireaktio ja neutraloitumisreaktio. LUMAT-B: International Journal on Math, Science and Technology Education, 5(1). Retrieved from https://journals.helsinki.fi/lumatb/article/view/1352
Section
Tutkiva ja eheyttävä kemian opetus