Kemiaa keittiössä – pH-indikaattorit, protolyysireaktio ja neutraloitumisreaktio

Kirjoittajat

  • Marjut Oksanen Kemian opettajankoulutusyksikkö, Kemian osasto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
  • Arttu Paavola Kemian opettajankoulutusyksikkö, Kemian osasto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto https://orcid.org/0000-0001-8119-2347
  • Karoliina Salmenperä Opetus- ja oppimislaboratorio, Kemian laitos, Turun yliopisto

Avainsanat:

etäopiskelu, pH-indikaattorit, protolyysireaktio, neutraloitumisreaktio, kokeellinen työ

Abstrakti

Kevään koronavirusepidemia sai kemian opetuksen uuden haasteen eteen: miten huolehtia kokeellisen työskentelyn opettamisesta etäopiskelun aikana. Vastasimme tähän haasteeseen kehittämällä opetuskokonaisuuden, jonka oppilas voi tehdä turvallisesti kotikeittiössä. Opetuskokonaisuuden aiheena on pH-indikaattorit, protolyysireaktio ja neutraloitumisreaktio. Opiskelijat tutustuvat teoriaan itsenäisesti. Tämän jälkeen he valmistavat punakaali-indikaattorin, jonka avulla tutkivat kotoa löytyvien kemikaalien pH:ta. Lopulta he tekevät pienimuotoisen neutralointititrauksen, joka havainnollistaa heille neutraloitumisreaktiota. Tehtävänä on myös mallintaa neutraloitumisreaktio MarvinSketch-ohjelmistolla.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2020-05-14

Viittaaminen

Oksanen, M., Paavola, A., & Salmenperä, K. (2020). Kemiaa keittiössä – pH-indikaattorit, protolyysireaktio ja neutraloitumisreaktio. LUMAT-B: International Journal on Math, Science and Technology Education, 5(1). Noudettu osoitteesta https://journals.helsinki.fi/lumatb/article/view/1352

Numero

Osasto

Tutkiva ja eheyttävä kemian opetus

URN